Pagáčiky
Pagáčiky
Zemiakové pagáče - lístkové
Materiál:
3 hrnčeky polohrubej múky
2 dkg kvasníc /dcl vlažného mlieka, l kocka cukru/
1 KL soli
1 dcl oleja
3-4 uvarené a vychladnuté zemiaky
1 Smetol, (Heru)
Postup: Z materiálu vypracovať cesto a nechať vykysnúť. Potom rozvaľkať na pomúčenej doske, nastrúhať zemiaky a Smetol. Cesto poskladať a nechať v teple vykysnúť 20 minút. Potom cesto znovu rozvaľkať a postup opakovať 3-krát Potom vykrajovať pagáče, ktoré potrieme žĺtkom ochuteným vegetou (rascou alebo slanými arašidmi). Na vrch môžeme postrúhať aj syr, sezam, prípadne iné k slanej chuti sa hodiace pochutiny alebo koreniny).
Cesto na pizzu
Cesto je vhodné na pizzu. 2 plechy
I.
? kg hladkej múky
1 kl cukru
2 kl soli
5 dkg kvasníc trošku vody alebo mlieka na kvások
Spracovať hladké cesto a dať na 24 hodín do chladničky prikryť mokrou utierkou. Spracovávať na druhý deň. Cesto - kolečká najprv potrieť kečupom.
II.
20 dkg tvarohu
25 dkg polohrubej múky
2 vajcia
1 prášok do pečiva
1 PL oleja
mlieko
Cesto jemne spracovať, rozkrájať na rovnaké bochníčky a formovať na placku, ktorú plníme salámou, syrom, rokfortom, vajíčkami, kukuricou a rôznou zeleninou.
Zemiakové pagáčiky
Materiál:
25 dkg uvarených prelisovaných zemiakov
25 dkg Smetol, alebo iný tuk
25 dkg polohrubej múky
1 vajce a trošku soli
Postup:
Uvedený materiál spolu zmiesime, rozvaľkáme a 3-krát po krátkom čase prekladáme. Potom necháme na chladnom mieste stať 3-4 hod.
Vyvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky, potrieme žĺtkom a pečieme v horúcej rúre.
Zemiakové pagáčiky – kysnuté
Materiál:40 dkg polohrubej múky
4 uvarené zemiaky postrúhať
1 KL soli
kvások - 2 dkg droždia, 1 dcl vlažného mlieka, 1 kocka cukru
Mastná kocka:
10 dkg polohrubej múky
1 Smetol
Postup:
Na vykysnuté cesto natrieť mastnú kocku, 3-krát preložiť cesto po 20 minútach.
Vykrajovať pagáčiky a piecť v horúcej rúre.
Zemiakové pagáčiky – kysnuté od Dr. Polákovej
Materiál:
1 kg výberovej polohrubej múky
? kg varených postrúhaných zemiakov
2 ? dcl oleja
10 dkg kvasníc aj menej
1 prášok do pečiva
1 PL kryštálového cukru, soľ
mlieko na kvások
Postup:
Zmiesiť nechať dobre vykysnúť, vykrajovať väčšou formičkou pagáče, ukladať na vymastený plech . Vrch potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku. Piecť v horúcej rúre. Z dávky sú dva plechy. Možno piecť aj z polovice dávky.
Šúpané pagáče
Materiál:
? kg hladkej múky špeciál
20 dkg strúhaného syru eidam alebo údeného
1 Palmarin (Heru)
1 šľahačková smotana
2 vajcia
1 dcl mlieka
soľ
7dkg kvasníc
Postup:
Kvások zmiesiť okrem syru, po vykysnutí rozvaľkať a potrieť ? masla, zložiť a ešte 2-3x pregúľať. Potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku a posypať strúhaným syrom.
Pagáčiky od Danky
Materiál:
I. Cesto
60 dkg hladkej múky špeciál
4 žĺtky
4dkg kvasníc
soľ
II. cesto
20 dkg polohrubej múky výberovej
2 ks Hery – zmiesiť
Postup:
I. cesto rozvaľkať naň natrieť II. cesto, 3x zložiť, pregúľať po 15 minútach, vykrajovať
pagáčiky, potrieť žĺtkom a piecť v horúcej rúre.
Slaný koláč plnený so syrom NIVA
Cesto:
60 dkg polohrubej výberovej múky
4 dcl mlieka
1 dcl oleja
2 KL soli
5 dkg kvasníc
Plnka:
1 Hera
2 žĺtky
3 ks trojuholníkov NIVA alebo 25 dkg spolu zmiesiť
Postup:
Spracujeme cesto, rozdelíme na 3 alebo 4 bochníky. Bochníky rozvaľkáme a natrieme plnkou, zvinieme do závinu, vrch závinu ozdobne nožom nakrojíme do pílkového vzoru, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom.
Slané pagáčiky od IRENKY
Materiál:
30 dkg hladkej múky
1 stužený tuk Cera
2 dcl kyslej smotany
1 kávová lyžička soli
Postup:
Materiál spolu zmiesime na hladké cesto, ktoré na noc uložíme do chladu.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáčiky alebo tyčinky.
Potrieme žĺtkom, ktorý sme rozmiešali s mliekom a posypeme údeným syrom. Pečieme v horúcej rúre. Pagáče sú lístkové.
Bryndzové pagáčiky
Materiál:
50 dkg polohrubej múky
1 Smetol
25 dkg bryndze
2 žĺtky
2 dcl kyslej smotany
1 KL soli
3 dkg droždia /1dcl vlažného mlieka a trošku soli/
Postup:
Droždie necháme vykysnúť.
Smetol rozmiesime s múkou, bryndzou, pridáme droždie, žĺtky, soľ a smotanu. Potom hodinu necháme kysnúť na teplom mieste. Vyvaľkáme na hrúbku 2 cm, vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom. Necháme ich kysnúť ešte 15 minút a potom pečieme v neveľmi horúcej rúre 10-15 minút. Tieto pagáče zostanú celé dni mäkké.
Tvarohové pagáčiky
Materiál:
50 dkg polohrubej múky
50 dkg tvarohu
1 Smetol
1 celé vajce
1 prášok do pečiva
1 KL soli
Postup:
Všetko spolu zmiesiť, dať na chvíľku do chladu a potom vykrajovať pagáčiky.
Vrch potrieť žĺtkom pomiešaným s troškou smotany. Piecť v horúcej rúre.
Pagáče maslové z nemocnice a do nemocnice
1 Palmarin
25 dkg hladkej múky
1 šľahačka
soľ, žĺtok – možno vykrajovať aj praclíky
Pagáče krstnej mamy
Materiál:
1 kg polohrubej múky
bravčová, kačacia alebo škvarková masť asi 20 dkg
1 veľká alebo 2 malé kyslé smotany
1 KL soli
trošku mlieka
vajíčko na potretie povrchu pagáčov
Postup:
Múku rozmrvíme s masťou aby spolu držala, potom pridáme smotanu, mlieko, soľ. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 7-8 mm . Vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajcom. Pečiem v horúcej rúre.
Lístkové pagáčiky (to sú ine ako hore)
Materiál:
Mast né cesto: 30 dkg hladkej múky špeciál a 1 Smetol
štrúdľové cesto: 30 dkg hladkej múky, 3 žĺtky, soľ, štipka prášku do pečiva,
trošku vlažného mlieka - spracujeme vláčne cesto.
Postup:
Do štrúdľového cesta vložíme kocku mastného cesta, 3-krát po 20 minútach preložíme. Rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky alebo kolečkom rozrežeme na tyčinky. Potrieme vajcom a posypeme tvrdým syrom. Pečieme v predhriatej rúre.
Pirohy s Nivou
Materiál:
50 dkg polohrubej múky
1 hera
1 vajce
1 biely jogurt
soľ
Plnka:20 dkg syru Niva
6 PL šľahačkovej smotany
10 dkg šunky
Postup:
Cesto spracovať z materiálu, rozvaľkať a formičkou vykrajovať kolečká na pirohy a tie plniť s plnkou z mletého syru a šunky zmiešaného so šľahačkou. Povrch potrieť žĺtkom, posypať kmínom a piecť na plechu s troškou vody.
Syrové pagáčiky
Materiál:
60 dkg hladkej múky
50 dkg tvrdého syru postrúhať
50 dkg Visa, Smetol t. j. 2 ks
4 žĺtky
2 prášky do pečiva
trošku smotany na spracovanie
2 KL soli podľa chuti,
trochu sódy aby boli vláčne
Postup:
Cesto spracovať, dať na chlad, rozvaľkať na hrúbku 5 mm ,vykrajovať pagáčiky.
2-krát potrieť žĺtkom a posypať syrom. Na vymastený plech neukladať príliš blízko lebo sa môžu polepiť. 4 plechy asi 260 ks.
Škvarkové pagáče - klasické
Materiál:
70 dkg polohrubej múky
40 dkg škvarkov
2 žĺtky
4 dkg droždia /1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru/
2 1/2 dcl vlažného mlieka
2 KL soli
1 PL octu
Postup:40 dkg mletých škvarkov zmiešame s 20 dkg múky a s octom a necháme stáť.50 dkg múky, 2 žĺtky a kvások zmiesime a spracujeme s mliekom na vláčne štrúdľové cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti a necháme vykysnúť.
Potom medzi 2 cestá vložíme škvarkovú masu a rozotrieme ju. 3-krát preložíme po 20 minútach. Nakoniec vykrajujeme pagáčiky, potrieme vajcom a pečieme v predhriatej rúre.
Škvarkové pagáče od MUDr. Danky Polákovej
Materiál:? kg hladkej múky špeciál
3 dkg kvasníc
1,5 dcl mlieka
2 žĺtky, soľ
1 kyslá pochúťková smotana
25 dkg mletých oškvarkov
25 dkg varených postrúhaných zemiakov
soľ
Postup: Spolu zmiesiť, nechať chvíľu vykysnúť rozdeliť a natrieť 1/3 škvarkovej a zemiakovej plnky. Zložiť a postup zopakovať 3 x po 15 – 20 minútach. Vrch potrieť vajcom rozmiešaným v mlieku. Piecť v horúcej rúre.
Slimáky oškvarkové
Materiál:
50 dkg hladkej múky
1 Palmarin
2 žĺtky
2 dcl mlieka
1 KL soli
2 dkg kvasníc
25 dkg oškvarkov
Postup:
Zo surovín okrem škvarkou pripravíme kysnuté cesto a rozdelíme na 6 bochníkov. Každý bochník po chvíle kvasenia rozvaľkáme a potrieme mletými škvarkami a trošku posolíme. Potom rozdelíme na 16 dielov - kolečkom. Vzniklé trojuholníky stáčame od širšej strany k vrcholu . Rohlíky potom potrieme s vajcom ochuteným soľou alebo vegetou a pečieme do zlatista.
Kysnutý závin so škvarkami
(riteše z nemeckého, rietesch – slaný mäsový koláč)
Cesto:
60 dkg PLH múky
? kocky droždia
1 vajce
6 g masla
3 dcl mlieka
1 ČL soli, štipka cukru + trošku vody – nechať vykysnúť a urobiť 3 bochníky.
Potom rozvaľkať a plniť nasledovnou plnkou:
30 dkg škvarkou pomlieť, pridať cuketu, 3 cibule, 3 vajcia surové, 2 PL majoránu, trošku smotany, soľ a biele korenie. Natrieť na cesto a zrolovať budeme mať 3 valce, potrieme ich maslom a popicháme vidličkou aby vyšiel vzduch pečieme v horúcej rúre.
Slané mandľové slzičky
Materiál:
1 Smetol
25 dkg hladkej múky
25 dkg polohrubej múky
20 dkg tvrdého syru
1 šľahačková smotana
2 celé vajíčka
1 KL soli
Postup: Spracovať cesto, uložiť na noc do chladu. Potom rozvaľkať na hrúbku 1 cm, vykrajovať slzičky, potrieť vajcom a zdobiť mandľou . Asi 150 ks.
Môžeme pokrájať aj na tyčinky kolečkom a posypať syrom.
Mandľové slané kocky
Materiál:
70 dkg polohrubej múky
1 celé veľké maslo a 1 Visa, alebo Smetol
2 tégliky kyslej smotany ak sú malé tak 3 tégliky
2 KL soli
Postup:
Po zmiesení materiál 3-krát po 1/2 hod prekladať. Po poslednom preložení zabaliť cesto do celofánového papiera a uložiť na spodok chladničky. Nechať cez noc stáť, potom rozvaľkať na hrúbku 1 cm a kolečkom rozdeliť cesto na 3 cm kocky. Do stredu dať mandľu, potrieť vajcom a piecť v horúcej rúre. 180 ks.
Sezamové slané pečivo
Materiál:
30 dkg polohrubej múky
1 Hera, /Smetol/
1 celé vajce ,1 prášok do pečiva
3 ks syrokrému
Postup:
Všetko spolu zmiesiť. Nechať cez noc v chlade. Rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm. Potrieť rozšľahaným vajcom, posypať sezamovými zrniečkami. Vykrajovať slzičky alebo iné formy. Možno zdobiť aj orechmi.
Tvarohové tyčinky
Materiál:
25 dkg obyčajného tvarohu
25 dkg hladkej múky
1 Smetol
1 žĺtok a 1 KL soli a trošku prášku do pečiva
Postup:
Spolu zmiesiť, nechať v chlade cez noc. Potom rozvaľkať nie veľmi stuhnuté cesto, potrieť rozšľahaným vajcom a posypať syrom, kmínom a potom krájať kolečkom tyčinky.
Slané slimáky
Materiál:
3 ks strečky Lunex
1 Hera
50 dkg hladkej múky
1 celé vajce
Kvások /2 dkg droždia, 1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru/
1 PL soli
Postup:
Spracovať cesto a nechať asi 1/2 hodiny stáť. Potom rozdeliť na 8 bochníkov. Každý rozvaľkať na kruh a potrieť roztopeným maslom. Kruh rozdeliť kolečkom na 16 trojuholníčkov, ktoré potom stáčame začínajúc širšou stranou k vrcholu. Vytvorené slimáčiky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme syrom a kmínom. Pečieme v horúcej rúre. 128 ks.
Slané rohlíky
Materiál:
40 dkg hladkej múky
20 dkg tvrdého syru postrúhať
1 Smetol alebo Hera
1 celé vajce
kvások / 3 dkg droždia, 1dcl vlažného mlieka, kocka cukru/
1 KL soli
Postup:
Všetko spolu zmiesiť, nechať chvíľu stáť, potom rozvaľkať na valec a tento rozdeliť na 8 kúskov asi 5 cm hrubých. Bochníky rozvaľkať na kruh a tento rozdeliť kolečkom na 8 častí. Potrieť trošku roztopeným maslom a stáčať od širšej strany trojuholníka k vrcholu. Potrieť vajcom a posypať syrom alebo sezamom alebo kmínom. Piecť v horúcej rúre.
Slané praclíky
Materiál:
50 dkg tvrdého údeného syru, výborný je Ementál
70 dkg polohrubej múky
1 Visa + 1 Hera
2 celé vajcia
1 prášok do pečiva
1 PL soli
Postup:
Spracujeme cesto, rozdelíme na dve kocky a necháme cez noc v chlade, mierne stuhnuté rozvaľkáme na 1/2 cm a vykrajujeme praclíky, ktoré potierame žĺtkom a obaľuje v strúhanom syre v tanieri. Počet 6 plechov , 125 ks.
Krehké syrové tyčinky
Materiál:
25 dkg tvrdého strúhaného syra
25 dkg hladkej múky
10 dkg škrobovej múky Solamyl
22 dkg tuku Pama
1 žĺtok
3 lyžice kyslej smotany, rasca, soľ, mandle, vajce na potretie
Postup:
Hladkú múku a Solamyl preosejeme na dosku, pridáme nastrúhaný syr, smotanu, maslo, soľ a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na 2 hodiny aj viac do chladničky. Cesto rozvaľkáme pokrájame kolečkom na tyčinky, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou, olúpanými a na prúžky nakrájanými mandľami. Pečieme v horúcej rúre.
Formičkové slané pečivo
Materiál: 45 dkg hladkej múky
1 VISA alebo Palmarin
1 krabička syru „Karička“
2 žĺtky
podľa chuti posoliť
1/2 prášku do pečiva
Postup: Spracovať cesto, rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm, potrieť bielkom, posypať syrom, makom alebo sezamom. Uložiť na vymastený plech a piecť v horúcej rúre.
Šunková roláda
Materiál:
1 balíček mrazeného lístkového cesta
2 veľké cibule
6 vajec
10 dkg šampiónov - urobiť škvareninu
20 dkg šunkovej salámy
30 dkg tvrdého údeného syru.
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkať potrieť škvareninou, posypať na drobné kúsky pokrájanou šunkovou salámou a 30 dkg tvrdého syru. Stočiť do rolády a potrieť rozšľahaným vajcom a posypať strúhaným syrom. Piecť v horúcej rúre.
Syrové závitky
Materiál:
1 balíček mrazeného lístkového cesta
6 plátkov tvrdého syra
12 plátkov turistického salámu /alebo párky na 1/4 položiť na plátok potretý kečupom a kolieskami cibule./
1 žĺtok + kmín + sezamové semiačka
Postup:
Lístkové cesto rozdelíme na plátky 10 x 10 cm, ktoré potom rozdelíme na polovicu. Na každý plátok dáme 1/2 plátku syru a turistický salám a stočíme. Vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom vymiešaným s vodou, mierne osolíme, posypeme kmín, sezamom. Preložíme na vymastený plech a pečieme v horúcej rúre.
1 balíček mrazeného lístkového cesta
6 plátkov tvrdého syra
12 plátkov turistického salámu /alebo párky na 1/4 položiť na plátok potretý kečupom a kolieskami cibule./
1 žĺtok + kmín + sezamové semiačka
Postup:
Lístkové cesto rozdelíme na plátky 10 x 10 cm, ktoré potom rozdelíme na polovicu. Na každý plátok dáme 1/2 plátku syru a turistický salám a stočíme. Vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom vymiešaným s vodou, mierne osolíme, posypeme kmín, sezamom. Preložíme na vymastený plech a pečieme v horúcej rúre.
Slané košíčky z lineckého cesta
Materiál:
16 dkg hladkej múky
8 dkg masla /Hera, Smetol/
1 žĺtok
2 PL vody
štipka soli
Postup:
Zmiesime na tuhšie cesto, ktoré necháme odpočívať cez noc. Natlačíme do formičiek košíčkov, upečieme a ešte teplé vyklopíme.
Plníme rôznymi pomazánkami
Základ pomazánky:
Vymiešame viac druhov mäkkých /bambíno, lunex, delikates/ spolu s vetom alebo flórou, heliou. Zo základu robíme ďalšie pomazánky:
Rybacia: Pomelieme šproty alebo sardinky, údenáča, pridáme cibuľu, horčicu, čierne korenie.
Vajíčková:
Uvarené vajcia pomelieme, pridáme karí korenie, horčicu soľ, cibuľu, papriku. Ak plníme polovice bielkov pomelieme len žĺtky.
Mäsová:
Zomelieme diétnu salámu, cibuľu, kečup, horčicu, čierne korenie.
Cesnaková:
Postrúhame syr Zlato, pretlačený cesnak, kelímok kyslej smotany, soľ, čierne korenie.
Tvarohová:
Tučný tvaroh, kyslá smotana, cibuľa, soľ, čierne korenie.
Rokfortová:
Pomletý rokfort, soľ, biele korenie, nadrobno posekané orechy.
Pečeňová:
Pečeňový salám a cibuľu pomlieť, pridať soľ, čierne korenie, horčicu.
16 dkg hladkej múky
8 dkg masla /Hera, Smetol/
1 žĺtok
2 PL vody
štipka soli
Postup:
Zmiesime na tuhšie cesto, ktoré necháme odpočívať cez noc. Natlačíme do formičiek košíčkov, upečieme a ešte teplé vyklopíme.
Plníme rôznymi pomazánkami
Základ pomazánky:
Vymiešame viac druhov mäkkých /bambíno, lunex, delikates/ spolu s vetom alebo flórou, heliou. Zo základu robíme ďalšie pomazánky:
Rybacia: Pomelieme šproty alebo sardinky, údenáča, pridáme cibuľu, horčicu, čierne korenie.
Vajíčková:
Uvarené vajcia pomelieme, pridáme karí korenie, horčicu soľ, cibuľu, papriku. Ak plníme polovice bielkov pomelieme len žĺtky.
Mäsová:
Zomelieme diétnu salámu, cibuľu, kečup, horčicu, čierne korenie.
Cesnaková:
Postrúhame syr Zlato, pretlačený cesnak, kelímok kyslej smotany, soľ, čierne korenie.
Tvarohová:
Tučný tvaroh, kyslá smotana, cibuľa, soľ, čierne korenie.
Rokfortová:
Pomletý rokfort, soľ, biele korenie, nadrobno posekané orechy.
Pečeňová:
Pečeňový salám a cibuľu pomlieť, pridať soľ, čierne korenie, horčicu.